Milyen egy török lagzi manapság 10 + 1 pontban!


Milyen egy török lagzi manapság 10 + 1 pontban!


Azt hiszem, az esküvők témaköre nem csak Törökországban, de Magyarországon is kiemelt figyelemnek örvend, úgyhogy a mai napon egy kicsit mélyebbre ásunk a török lagzik világában, mert az interneten fellelhető források többsége vagy elavult vagy nem igazán fedi a valóságot (persze, biztos van, ahol még négyezer fős, három napos esküvőt tartanak a szomszéd falvakkal, amire a mahalle asszonyai főznek, de ezek már inkább csak az érdekesség kategóriába tartoznak, mintsem bevett gyakorlatok lennének manapság). Kezdjünk is bele! Milyen is egy török lagzi?

1.      Egy török esküvőn (lagzin) nem feltétlen fogunk házasságkötést látni… (és szertartásvezető se lesz helyette, meg egyéb Magyarországon mostanság divatos „álmegoldás”).

Törökországban sok pár nagyon gyakran már a vendégek összehívása előtt napokkal, hetekkel vagy akár hónapokkal a lagzi előtt ténylegesen polgári házasságot köt, és a lagzi napján már csak pár óra mulatság van. Szóval, senki ne lepődjön meg, ha esküvőszervezés közepette majdnem minden szolgáltató azzal fog kezdeni, hogy „És házasság lesz?”. Elsőre furcsán hathat.


2.      Egy török esküvőn nem fogunk gyűrűhúzást látni…

Törökországban a párok már az eljegyzési szertartást követően „életvitelszerűen” hordják a gyűrűt, így ha még van is „nikah” a lagzin, ilyesmire nem fog sor kerülni. És ha már a szertartásnál tartunk…

3. Egy török polgári házasságkötés nagyon gyors, és sokkal kötetlenebb mint, amit Magyarországon megszokhattunk…

Mármint nem az azt megelőző papírmunka (of course…), hanem maga a szertartás. Lényegében szerintem nem több tíz percnél az aláírásokkal együtt. A pár bevonul, az anyakönyvezető már ott várja őket a teremben a vendégekkel, felteszi a kérdéseket, majd megköti a házasságot. Nincsen olyan „átszellemült” csend, beszédek, versek, szülőköszöntés stb. mint például Magyarországon. Az emberek az „igenek” kimondásakor tapsolnak, éljeneznek azonnal, a párok többsége is nagy hévvel, gyakran már inkább kiáltva mondja ki az „igent”.


4.      Törökországban annyi tanúd lehet, amennyit csak akarsz…

Hivatalosan talán van a 2-2 tanú megkötés, de általában ezt nem szokták betartani, és gyakran van akár 5-6 tanú is egy esküvőn. Ehhez az is hozzátartozik, hogy Törökországban ez a tanúság, tanú felkérés nem olyan nagy dolog, mint Magyarországon. Magyar esküvőkön sokszor látom, hogy tanúfelkérő ajándékcsomagokat készítenek az arák, vőlegények, itt ilyesmi nincsen. Gyakran, ha van magas protokollú vendég a meghívottak között (országgyűlési képviselő például), akkor őt is odahívják utolsó percben.

5.      Törökországban nem feltétlen anyakönyvezető adja össze a párokat…

Itt (bár nem tudom, hogy Magyarországon hasonló posztban lévő politikusoknak van-e ilyen tevékenységi területe) jellemző, hogy polgármesterek, főpolgármesterek kötik meg az adott pár házasságát. Ingyen vállalják, csak meghívót kell nekik hagyni az önkormányzatnál. Csak megvan annak a kockázata, hogy késnek vagy el sem jönnek, és akkor másnak kell hirtelen beugrania. Szóval, ez néha lehet rizikós. De attól még van ilyen is.

6.      Törökországban a lagzik rövidek…

Bizony, léteznek akár csak két órát tartó lagzik is, de a többség általában hét-nyolc órától éjfélig tart. A helyszíneken kiszolgálás is eddig van, illetve a zenekarok is általában kizárólag éjfélig vállalnak esküvői szórakoztatást. Illetve a vendégek is erre készülnek, szóval vannak simán, akik kilenckor már fellövik a pizsit, és eltávoznak. Három napig meg már végképp nem tartanak.


7.      Törökországban nem kell versikét fogalmazni a meghívóba, senki nem fog ajándékot adni…

…aranyon és pénzen kívül, persze. Itt egyáltalán nem divat a tárgyi ajándék (maximum akkor, ha az egy arany ékszerszett a menyasszonynak), mindenki vagy aranyat vagy pénzt ad/tűz a párhoz való közelségének megfelelően. Tehát, pl. nagynénik, közeli rokonok inkább karkötőt fognak adni, míg távolabbi, „sima” barátok esetleg egy negyedes köztársasági aranyat tűznek (még távolabbi ismerősök pedig tűznek mondjuk 50 vagy 100 lírát a párra). Szóval, nem kell meghívó versikén törni a fejünket.

8.      Apropó, meghívó…

Törökországban teljesen mindegy, mit írunk a meghívóra, senki nem fog akkor érkezni. Vagy lehetetlen korábbi időpontban érnek oda teljesen véletlenül vagy hét óra helyett kilenckor. És teljesen mindegy, hogy hány főt írunk rá. Vagy nem jön senki, anélkül, hogy szólna, vagy pedig felhívnak, hogy végül hatan jönnek...
...az esküvő előtt egy órával...
...És megjelennek nyolcan. Ugyanazzal a meghívóval.

9.      A török esküvők nagyok….

A mi esküvőnk 245 fős volt. Nehezen találtunk helyszínt, mert... dobpergés… Túl kicsi volt, és ezért sok nekünk tetsző helyszín eleve kizárt minket, vagy pedig kétszeres per fő áron nyújtott volna nekünk szolgáltatást (értsd, akkor is egy 500 fős esküvő költségeit fizettették volna ki velünk, hacsak 200-an lettünk volna), így végül nagy nehezen találtunk olyan helyet, ami minőségben és árban is megfelelt. A legkisebb termek egyike talán, teljes kapacitása 280 fő volt. Általában 350-400 fő körül kezdődnek a helyszínek, de könnyedén találni 1500 főnek is alkalmas kapacitású helyet.


10.  Nem a török esküvőkön fogunk jóllakni... És berúgni.

Nagyon sok török esküvőn nincsen „normális” étel, csak çerez ve cips” (rágcsálni való és chips). Nagyon sokszor költséghatékonyság miatt választják ezt a párok, de ezen kívül is egy elterjedt dolog nem megvacsoráztatni a vendégeket. Senki nem lepődik meg rajta. 


A párok tortavágáskor egy hatalmas maketten imitálják a vágást, miközben a serény pincérek már régen osztogatják az édességet. Ami pedig az alkoholt illeti... Arról a legtöbb esetben jobb, ha előre lemondunk, mert sok helyszín nem is engedélyezi alkoholos italok felszolgálását, sok helyen pedig ha van is, nagyon drága, vagy pedig amúgy se akarja a pár különböző okoból (főképp vallási okoból például, vagy a vendégseregre tekintettel léve).

+1. Török esküvőkön nem igazán működik a páros tánc fogalma...

Úgyis halay lesz a vége, három dobossal. Teljesen mindegy, honnan indult.

Kövessetek Instagrammon ITT még több érdekességért és tartalomért! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

„Majd úgyis csadort fogsz hordani!” avagy hulljon le a lepel a leplekről!