Öt török étek, amit mindenkinek ki kellene próbálnia...
Öt török étek, amit
mindenkinek ki kell próbálnia…
Úgyhogy inkább úgy
fogalmazok, hogy rajongásom meglehetősen lassan alakult ki a török konyha
iránt, és az első időkben hónapokat töltöttem Isztambulban úgy, hogy egyszer
sem ettem tisztességes török vacsorát. Sőt, mi több… még csak eszembe sem
jutott, hogy ilyesmi egyáltalán a világon van, pedig szinte majdnem minden este
étteremben ettünk. A miértre itt annyi a válasz, hogy ekkoriban főképp
modellekkel voltam körülvéve (ők meg miért is ennének ugyebár…), meg alapvetően
nemzetközi társasággal, akik között szinte nem is volt török emberke, így a
csodálatos törökországi ételek fontossága pont, hogy Isztambulban sikkadt el a
számomra. De azóta jócskán bepótoltam a lemaradást, sőt még listám lett!
1. Kebap vacsora Adanában…
Ha csak annyit írnék, hogy
„kebap” az a közelébe sem érhetne ahhoz a vacsorához, amit a felső három szó
jelképez. Aki járt már Adanában, és volt ehhez szerencséje, az tudja, hogy egy
ilyen vacsora nem csupán abból áll, hogy kaptok két tányért, rajta van az étel,
aztán jó étvágyat… Te jó ég… dehogy!
Ez sokkal inkább szertartás,
ami folyamán annyiféle dolog kerül két ember elé az asztalra akkor választékban,
hogy a jámbor nézelődő azt hiheti, itt éppen legalább hatan fogyasztják a
vacsorájukat. De közel sem… Az étkezés salátákkal (természetesen legalább
három-négyfélével, és tengernyi másik zöldséggel) nyit, aztán jöhet a forró
humusz a tetején lassan olvadozó sajttal, a forró kenyér, a sajttal sült
gombák, mellé egy rakı, és maga a főétel még csak most jön. Varázslatos.
2. Sarma
Ez az egyetlen dolog, amit
tengernyi mennyiségben képes lennék megenni, de sosem készíteném el. Nálunk férjem édesanyja a sarma készítés avatott mestere, és sosem mernék a babérjaira
törni. Teljesen felesleges is lenne, mert sosem lennének ilyen jók, mint amiket
ő készít. Frissen, melegen, tetejére egy kis citromlé, mellé joghurt.
Varázslatos. Igen. Az összes bekezdés így fogom befejezni, mert egyszerűen
nem tudok jobb szót minderre.
3. Kayseri Mantısı
Egyszer egy szép napon úgy
döntöttem, hogy aznap estére spenótos, sajttal töltött tortellinit fogok
készíteni aznap este vacsorára. Annyira jól sikerült, hogy mantı lett belőle.
Szerintem ezzel mindent elmondtam. A török tésztafélék királya, különösen a Kayseriből
származó verziója… egy kis salça, a tetejére fokhagymás joghurt és menta, majd
olvasztott vajjal megkoronázva…. Fantasztikus.
4. Lokum
Nem kifejezett étel, sokkal
inkább tökéletes hájnövesztő, de hát, na… nem lehet mindent egyszerre. Ez a kis
édesség a világon elképzelhető szinte összes formában, ízben létezik (egyfajta
Gombóc Artúr-effektust lehet érzékelni, ha nagyon rákap az ember… „Melyiket
szereted? – A rózsásat, a mentásat, a kereket, a kockát, a simát, a
narancsosat, a háromszögletűt…”) valószínűleg mindenki legnagyobb örömére.
Az
pedig a másik kedvencem, amikor a gondosan kiválogatott lokumokat szépen
becsomagolják egy díszes kis dobozba, ami legtöbbször olyan szép, hogy fáj
kinyitni. Teljesen más minőséget képvisel ez, mint amit a turistáknak
ajánlgatnak előre csomagolva például a reptéren. Azokat jobb kihagyni az
életünkből.
5. Mercimek çorbası
Ha azt hittétek, hogy valami
különlegesség jön, akkor tévedés. Csak egy leves. De még milyen leves…
Valószínűleg konyháról konyhára, háziasszonyról háziasszonyra változik, hogy ki
mit ad még hozzá az alaprecepthez, de a végeredmény mindig finom lesz. Életem
első török levese volt, amit megkóstoltam, és szintén talán az első, amit el is
készítettem, így bátran merem ajánlani a legkezdőbb háziasszonyoknak is. A
végén némi citromlével, meleg kenyérrel, esetleg egy kis börekkel, és tökéletes
lesz.
NEKTEK MI A KEDVENCETEK?
Kövessetek Instagrammon ITT még több érdekességért és tartalomért! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése