Isten színe előtt...de mégis hogyan? Avagy hogyan zajlik egy házasságkötés az iszlámban...



Isten színe előtt...de mégis hogyan?
Avagy hogyan zajlik egy házasságkötés az iszlámban...


Hogyan tud két ember házasságot kötni az iszlám szabályai szerint? Talán sokakat foglalkoztat ez a kérdés, akit pedig közelebbről is érint, az biztos sokat gondolkozik ezen a rendkívül izgalmas eseményen. Mi történik egy ilyen alkalommal? Először is nem árt tisztázni a körülményeket, hogy kik vesznek részt az eseményen, és milyen követelményeknek kell megfelelnie ezeknek a részt vevőknek, illetve a párnak.

Először is van nekünk egy muszlim vőlegényünk, tiszta sor, aki remélhetőleg meg is kíván jelenni az eseményen, másodszor pedig van nekünk egy menyasszonyunk, akire szintén vonatkozik néhány feltétel. Kezdetnek, hogy a három ábrahámi vallás követői közül kell kikerülnie. Ez mit jelent gyakorlatban? A menyasszonyunknak vagy magának is muszlimnak, vagy kereszténynek vagy pedig zsidónak kell lennie. Sok erről a témáról szóló cikk itt követi el a hibát, mert csak azt emeli ki, hogy a menyasszonynak nem kell muszlimnak lennie, ami végül is igaz, de az érvényes házasságkötéshez hívőnek kell lennie. Ez miért fontos? Mert nem elég, hogy van lehetősége nem muszlimnak lenni a házassághoz, hanem nem lehet például buddhista vagy hindu vagy ateista. Tehát, hogyha valaki úgy indul neki a „nikahnak” (házasságkötés az iszlámban), hogy „Ó, engem amúgy nem érdekel, csak a pasimnak fontos, én nem hiszek semmiben”, akkor ott az imám bemutathat akármilyen produkciót, nem lesz képes érvényes házasságot kötni a pár felei között (sajnos, ez gyakorlatban kevéssé működik így). Ezt fontos tisztázni.

Mi kellhet még? Két tanú, méghozzá két muszlim, értelmes (tehát képes belátni a cselekedeteit) férfi, és egy imám, aki elvégzi a szertartást, valamint a vőlegény részéről prezentált „mehr” (jegyajándék) a leendő feleségnek.


-          Egy kis kitérő a mehr-rel kapcsolatban... mi lehet mehr? Lényegében bármi, ami fizikai, szellemi értéket képvisel, az egyetlen, ami számít, hogy illeszkednie kell a férj vagyoni helyzetéhez (szóval, ne kérjünk aranytéglát például), és hogy direkt a menyasszonynak kell adni, és kizárólag az ő tulajdonát képezheti az adott tárgy. Általában minden országrésznek megvan a jellemző jegyajándéka, hogy milyen fajt aranyat, aranykarkötőt adnak a menyasszonynak. 

Innentől kezdve sok változat él gyakorlatban, hiszen nagyon sok különböző kultúra és szokásvilág használja ugyanazokat a „módszereket”.Van olyan ország, ahol kizárólag ilyen nikah-t tartanak, és ezután van lakodalom szerű mulatság, van, ahol a nikah-t csak egyfajta jegyességi időszaknak használják, és abszolút szűk körű, nincsen semmi mulatság, fehér ruha (hol, milyen színű), vagy akármi más. Ami nem jellemző egyáltalán, az a magyar felállás, hogy egy napon tartják a polgári és a vallási szertartást, és mindenki részt vesz mindkettőn. Törökországban én általában ezt a szűk körű megoldást szoktam látni, néhol már csak teljesen a hagyomány kedvéért csinálják. Hogyan zajlik egy nikah?

Egy átlagos nikah-kor, például, ha valamelyik fél otthonában tartja a pár (ugye, a szalonban, Törökországban hol másutt... mecsetben is szokták, de nem feltétlen jellemző), akkor megérkezik az imám, a tanúk (ők lehetnek bárkik, nem is kell ismerniük a párt személyesen) üdvözlik őket (nők szigorúan nem kézfogással), majd pedig mindenki elfoglalja a helyét, (a hölgyek elfedik a hajukat mielőtt abba a szobába lépnének, ahol a nikah lesz) a pár egymás mellett, az imám pedig velük szemben, a tanúk meg mondjuk az imám mellett például, majd pedig megkezdődik a szertartás.

Az imám megkérdezi a pártól a nevüket, illetve az édesapjuk nevét (kizárólag keresztnevet), mert később ezeket fogja felhasználni. Ugyanezt történik a tanúkkal is, majd ezt követően az imám a pár hölgy tagjához fordulva megkérdezi háromszor, hogy például „Ahmet lánya, Gül a tanúk előtt a megnevezett jegyajándékkal Allah engedélyével, a Próféta „hagyományával” Mustafa fiát, Ahmetet elfogadod házastársadul?”. Ugyanez történik a férfi taggal is, csak persze megcserélve a neveket. Ezek után a házasság megköttetik.

Kövessetek Instagrammon ITT még több érdekességért és tartalomért! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok