Mit intézz el mindenképp, mielőtt Törökországba költözöl?

 Mit intézz el mindenképp, mielőtt Törökországba költözöl? 


Szóval, ez a lista talán valakinek alapvető lesz, és magától is mindent kipipálta rajta, de valakinek lehet, hogy van rajta olyan információ, amire esetleg a költözés izgalmai közepette nem is gondol, vagy úgy van vele, hogy majd lesz valahogy, és csak akkor jön elő a téma újra, amikor már gond van. Úgyhogy ezért szedtem ma össze ezeket az inkább gyakorlati dolgokat, hiszen arról már sokat beszélgettünk, hogy milyen a törökországi élet, milyen furcsaságok vannak, de arról még nem igazán esett szó, hogy mit érdemes elintézni költözés előtt. Úgyhogy kezdjünk is bele! 

Az első: társadalombiztosítás? Magyarország elhagyása?

Mivel mindenki helyzete egyéni (arról nem is beszélve, hogy folyamatosan változhatnak a jogszabályok), ezért nem nagyon van egyfajta bevált recept, hogy ezt és ezt kell csinálnod, ahhoz minden gond nélkül menjen, ezzel és ezzel a papírral, de mindenképp érdemes tenni egy látogatást a legközelebbi kormányablakban, mielőtt úgy döntünk, hogy végleges letelepedés céljával elhagyjuk Magyarországot. Például, hogy lecseréljük a lakcímkártyánkat, hogy eleget tegyünk a bejelentési kötelezettségeinknek, illetve ha van bármi más teendőnk ezzel kapcsolatban, akkor arra fény derülhessen, valamint, hogy rendezzük a társadalombiztosítással kapcsolatos elintéznivalókat is.

A második: bizonyítványok, anyakönyvi kivonatok...

Mielőtt összepakolnánk az összes bőröndünket, és felszállnánk a repülőre, hogy örökre búcsút intsünk mindennek és mindenkinek, érdemes magunkkal vinnünk az összes bizonyítványunkat, diplománkat, születési anyakönyvi kivonatunkat, nyelvvizsga bizonyítványunkat, illetve bármiféle hasonló dolgokat igazoló iratunkat (és ezeknek török fordítását), mert nagyon gyakran szembejöhetnek velünk olyan szituációk külföldön, ahol ezeket kérhetik tőlünk a helyi nyelven is érthető verzióban. 

A harmadik: nyugdíj?

Törökországban külföldiként ritkán terem tökéletesen legális, „bejelentett” munka biztosított jogviszonnyal, így érdemes utánanézni még konkrét helyváltoztatás előtt, hogy milyen lehetőségeink vannak ezen a téren, és mekkora összegbe fog nekünk kerülni havonta az, hogy egyszer legyen valamiféle nyugdíjunk is (illetve, hogy mi történik a már ledolgozott éveinkkel például).  Nem elhanyagolandó pont, és szerintem kevesen gondolnak rá sajnos. Huszonévesen pláne.

A negyedik: diákhitelek, egyéb hitelek, fizetnivalók?

Törökországból diákhitelt fizetni nehéz, hogyha nem intézkedik az ember ez irányba semmit költözés előtt, hanem csak a havi utaláskor döbben rá, hogy valamit kellene csinálni ez ügyben. Szerencsére már rengeteg megoldás van nemzetközi kevés költséggel járó pénzutalásra (Western Union, Transferwise etc.), érdemes ezeknek utánanézni, mielőtt végleg elhagyjuk Magyarországot. Sok helyzetben fontosak lehetnek.

Az ötödik: bankszámlák.

Ez is mindenki saját preferenciái szerint fog alakulni, de költözés előtt mindenképp érdemes átgondolni, hogy mi legyen a magyarországi bankszámláink sorsa, hiszen gyakran feleslegesen fizetnénk a néha igencsak borsos számladíjakat például.

Mit adnátok még hozzá listához? Mi az, ami szerintetek még fontos lehet? 

További érdekességekért, képekért ITT tudtok követni Instagrammon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok