Mi történik, ha betelnek a napjaid a turistavízumban?


Mi történik, ha betelnek a napjaid a turistavízumban?



Ez a kérdéskör egy rengeteg tényezős dolog, így most először vegyünk a legoptimálisabb és talán a leggyakrabban előforduló eseteket:

1. Betelt a 90 napom, de nem tartózkodtam túl, viszont nem akarok hónapokat várni, hogy visszamehessek.

- Ilyen esetben szuper, mert nem fognak megbüntetni a határon, meg egyéb tragédiák sem történnek, viszont el kell döntened, hogy mit szeretnél, illetve mire van lehetőséged. Egy hetes nyaralásra egy darabig nem lesz, viszont tartózkodási engedélyt tudsz kérni, azáltal, hogy akár már a betelés utáni napon visszajössz, és ún. „feltételes belépést” hajtasz végre („V84 Sartli Giris” néven tudsz róla további információkat gyűjteni). Ezt azért nevezik feltételesnek, mert ilyenkor a határon adnak egy papírt, amit aláírva ígéretet teszel arra, hogy a belépést követő 10 napban kérsz időpontot tartózkodási engedély igénylésére.

Nagyon fontos: ha betelt a 90 napod, akkor csak ez a két lehetőség van. Nem lehet konzulátusról, nagykövetségről, akárhonnan újabb turistavízumot igényelni. Magyar állampolgároknak az egyetlen létező turistavízum, az az, amit a határon ingyen az útlevélbe pecsételnek.

Itt emelném ki, hogy ezeket az információkat természetesen nem én találom ki, hanem csak olyanokat osztok meg, amiket vagy a repülőtéri rendőrségen dolgozó rendőröktől kaptam vagy pedig saját tapasztalatom alapján láttam. Természetesen abszolút elhiszem és el tudom képzelni, hogy valakinek egy éve, három éve mást mondtak vagy máshogy volt. Én ezeket azért írom le így, mert most ezekről tudom, hogy ez így van. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy mondjuk két év múlva már lehet más lesz.

2. Betelt a 90 napon, de nem hagytam el az országot, ezért túltartózkodtam.

- Ez a kevésbé jó eset. Ilyenkor, amilyen hamar tudsz, ki kell lépned az országból, és ebben az esetben a határon büntetést fogsz fizetni a rendőrségnél. Itt van néhány nagyon fontos kiemelendő tény!

A büntetés mértékére bár van táblázat (országonként változik), de a büntetés végső mértéke leginkább az éppen ott ülő rendőrön fog múlni, meg azon hogy épp ő hogyan kalkulál (isten lássa lelkemet, nem gondolom, hogy valaha is megfejtem azt a több tényezős faktoriális egyenletet, ami alapján ezek számolnak – próbáltam, de nem ment. Az a biztos, hogy országonként más, illetve pedig aki ezzel a 180/90-essel tartózkodik túl, az mindig sokat fog fizetni, mert ilyenkor belekalkulálják azt is, hogy mi ingyen kapjuk a vízumot, plusz még a meg nem kért ikamet összege is hozzáadódik, azon az elven, hogy „kérhettél volna, és akkor most nem kéne fizetned”.)
A legjobb, ha elképzelsz egy magas összeget, amit lehetetlennek tartasz, és ahhoz még hozzáadsz úgy ötszáz lírát. Akkor talán nem ér baj.
Ez ellen felesleges tiltakozni, mert kettő lehetőséged van: fizetsz vagy fizetés nélkül távozol és automatikusan 5 évre kitiltanak.

Nem tudom korábban hogyan volt, de jelenleg nincs, hangsúlyozom NINCS olyan lehetőség, hogy „oh, majd ha visszajövök, akkor kifizetem”. Ha nem fizetsz, nem jössz vissza (vagy ha vissza is jönnél, nem fognak beengedni), kitiltásra kerülsz, ami nem törlődik azáltal, hogy te most épp mégis szeretnél fizetni. Ha sartli girist (fentebb írtam róla) csinálnál, akkor is az az első kérdés, még mielőtt beléptetnének, hogy befizetted-e a büntetést, és erről hol a számla (azt meg kell őrizni mindenképp!).
Erre egyszer és ott van lehetőséged (készpénzben, lírában!). Illetve még, ami fontos lehet, hogy ott a rendőrségen nem beszélnek csakis és kizárólag törökül. Senki kedvéért nem fogják magukat megerőltetni.

Ha viszont fizettél, akkor akár már másnap is visszajöhetsz, nem lép érvénybe kitiltás (ha fizetsz, akkor minden esetben jogosulttá válsz a feltételes belépésre, teljesen mindegy, hogy mennyit tartózkodtál túl, nem kell várni semmilyen esetben - kivéve, ha mondják, mert van valami egyéb problémájuk, de akkor jelezni fogják). Viszont azt a 10 napot kötelező betartani! Ha nem tartod be, akkor ismét büntetés, és ezúttal kitiltanak. Feltételes belépést csinálni egy lehetőséged van úgymond, pontosan ezért, ha úgy érzed, hogy nem teljesen biztos, hogy alkalmas vagy az adott tartózkodási engedélyre, mivel ennek a költségei magasak, lakhatásról, biztosításról stb.-ről kell gondoskodnod, akkor inkább várd ki, hogy legyenek újra napjaid.

3. Hogyan működik a feltételes belépés?

- Én ezt a Sabiha Gökcen reptéren csináltam, így ez arra vonatkozik helyismeretben, de maga a procedúra valószínűleg nem túl eltérő a többi repülőtéren sem.
Ahogy kiszállsz a gépből, végigmész egy hosszú folyosón az útlevél ellenőrzés felé. Arra tovább megyünk, majd beállunk a sorba. Aztán amikor sorra kerülünk, elmondjuk hogy mi a problémánk („A turistavízum betelt, de tartózkodásit jöttem igényelni.”). Nálam ilyenkor hívtak egy másik rendőrt, ő elkérte a számlát a büntetésről, leellenőrizte, majd külön beléptetett, és bementünk az ottani rendőrségi irodába. Itt útlevél odaad, egy másik rendőr gépel egy kicsit, majd megszületik egy nyomtatvány arról, hogy „Elfogadod-e, hogy tíz napon belül köteles vagy tartózkodásira minimum randevú időpontot kérni?”. Ezt nyilván elfogadjuk, majd ebből kapunk egy példányt (ezt őrizzük meg, az ikametesek kérni fogják!), és örülhetünk, beléptünk, indulhat a papírok összeszedése a tartózkodásira.

4. Mit kell tennem, hogy betarthassam ezt a 10 napot?

- Ahhoz, hogy időpontot („randevút”) tudj kérni (ezt az interneten teheted meg, e-ikamet – google azonnal kiadja), csupán egy egészségbiztosításra van szükséged (nagyjából 200 tl költségen). Ha ez megvan, akkor már képes leszel kitölteni a jelentkezési lapot és időpontot kérni. A többi szükséges papírt pedig be tudod szerezni a köztes időben.

Kövessetek Instagrammon ITT még több érdekességért és tartalomért! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok