Ezt olvasd el, ha Törökországba jössz nyaralni a Covid-19 alatt!

 Törökországi nyaralás A-tól Z-ig,

avagy ezt olvasd el, ha idén nyáron Törökországba jönnél! 


Gondoltam, hogy ebben a sok koronavírusos kavarodásban picit összeszedem az információkat egy helyre (hogy legalább két napig érvényes legyen – amíg meg nem változtatnak hirtelen újra mindent). Szóval, kezdjünk is bele!


1.  Belépés Törökországba - Mi kell ahhoz jelenleg, hogy beléphessünk Törökországba magyar állampolgárként?

Két eset állhat fent jelenleg: hogy valakinek van oltása, vagy nincs oltása. Amennyiben nincs oltásunk, úgy a Törökországba lépés előtt 72 órával csináltatnunk kell egy PCR tesztet (magyar és angol nyelven legyen) VAGY pedig egy darab 48 órás gyors antigén tesztet VAGY pedig hitelt érdemlően bizonyítanunk kell, hogy a belépést megelőző hat hónapon belül átestünk a Covid-19 fertőzésen (és ebben az utolsó opcióban így NEM KELL semmilyen tesztet bemutatni!).

Ha pedig van oltásunk, akkor vagy védettségi igazolványra lesz szükségünk (nem kell, hogy Magyarországról legyen, hitelt érdemlő igazolásnak kell lennie, lehet más országból is, ha épp ott kaptuk meg az oltásunkat) vagy pedig ennek az applikáció verziójára. Törökországban semmilyen korlátozás nincsen az oltás típusát tekintve (az országban jelenleg Sinovac és Biontech oltásokat használnak), tehát lehet jönni „kínaival”, „orosszal”, mindennel.

Ezeken kívül az antitestes védettségi igazolvány is érvényes, ugyanúgy. 

Ezeket az igazolásokat Magyarországon kérik, ezek nélkül már a repülőre sem lehet felszállni.

Illetve még ide sorolnám a kilépés témakörét is. Törökországban semmilyen kilépési szabály nincsen, tehát semmilyen hotel nem kötelezhet arra, hogy csak fizetős PCR teszt fejében hagyhatjátok el az országot. Ilyen nincs.

*UPDATE (de nem Norbi) - augusztus 7-e óta Magyarország elfogadja belépéskor a török PCR tesztet, tehát, ha csináltatsz nyaralás után Antalyában tesztet, akkor módosulsz a karantén alól. 72 órán belülinek kell lennie! A belépés Törökországba továbbra is változatlan.

A legbővebb, hivatalos információ ITT.


2.      Regisztráció?

Jelenleg a Törökországba való utazás előtt 72 órával ki kell tölteni (ITT elérhető a link, amin ez megtehető) egy regisztrációs lapot. Ezen általános információkat kell megadni (cím, név, adatok, szállás, járat etc.), majd pedig a végén kapunk egy dokumentumot a tetején egy QR-kóddal. Mi ez, és miért fontos?

Ez a regisztráció nem magához a belépéshez kell (csak mert sokszor látom, hogy kérdéseket vet fel, hogy „de a határőr meg se nézte a kódomat”), hanem ahhoz, hogy az illető, aki belép az országba bekerüljön az ún. „HES” alkalmazásba, amit Törökországban a koronavírus nyilvántartására használnak lényegében (itt tartanak nyilván mindent személyre szabva ezzel kapcsolatban). Ezért a QR kódot, amit a regisztráció végén kaptok, őrizzétek meg, mert az országban való mozgáshoz szükség van rá. Hivatalosan minden étteremben, kávézóban, plázában el kellene kérni – de ezt sokszor elmulasztják, különösen a turistaövezetben. Viszont előfordulhat, hogy be kell olvastatni, úgyhogy a legjobb, ha nálunk van.

 

3.      Maszk?

Én minden esetben a hivatalos szabályzatot írom le, itt sem teszek másként. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, Törökországban, amint otthonról, szálláshelyről kilépünk, kötelező maszkot viselni, kültéren is, mindenütt. Természetesen, megint más kérdés, hogy mennyire tartják be, viszont a lényeg, hogy tudjunk róla, hogy ténylegesen ez a szabály, mert akármikor össze lehet futni olyan rendőrrel, aki esetleg be is kívánja tartatni vagy esetleg büntetne érte.

 

4.      Öltözködés

Törökországban nincs semmilyen kötelező előírás sem férfiak, sem pedig nők öltözködésére nézve. Kizárólag ha mecsetekbe, illetve egyéb ilyen vallásilag fontos jelentőséggel bíró helyszínekre látogattok, vannak előírások. Ezek a következőek: nők számára a kézfej és a lábfej kivételével mindent el kell takarni, így a hajat is kendővel kell befedni a látogatás idejére. Férfiaknak túl rövid sort, nadrág szintén nem elfogadható ilyen helyszíneken, ahogy a felsőtestre is megfelelő ruházat kell (póló, ing etc.). De egyéb iránt a hétköznapi életben nincsenek megkötések.

 

5.      Pénznem – euró vagy líra?

Ezt sokszor látom örök kérdésként. Törökország hivatalos pénzneme az „új török líra”, amit a hétköznapi életben itt lira-ként lathattok vagy „TL”, „tele”-ként fognak hivatkozni rá. Jelenleg 2021. július 12-én 1 török líra 34,71 forintot ér, illetve 1 euró 10,25 lírát, 1 dollár pedig 8,64 lírát.

Én személy szerint az euróval, dollárral való fizetést nem javaslom. Ennek a legfőbb oka, hogy sok esetben ilyen módon akár a valódi ár tízszeresét fizettetik ki az emberrel. Tehát a legtöbb esetben ezért lehet euróval fizetni, nem azért mert az egy általánosan elfogadott pénznem Törökországban. Hanem egyszerűen így hatalmas haszon van olyan apró dolgokon, mint pl. egy buszjegy vagy apróbb étkezések, üdítők, fogyasztások. Szóval, én személy szerint a líra és a bankkártya kombinációt javaslom. Kártyával lényegében bárhol lehet fizetni, Törökországban a kártyás fizetésnek, különösen a hitelkártyáknak „hihetetlen” kultúrája van, sokkal erőteljesebb jelen van mint Magyarországon – különösen ez utóbbi.


6.      Aranyvásárlás

Az arany vásárlással érdemes nagyon vigyázni, és ugyanazt a dolgot (amit esetleg vennénk) több helyen is megérdeklődni, alaposan kikutatni az árakat, mert nagyon könnyedén át tudunk verődni ebben a témában.

Az aranynak „fix” világpiaci ára van Törökországban is, szóval különösebben nem olcsóbb vagy nem nagyságrendekkel az, mint például Magyarországon. Szóval, ha valaki valami különösen olcsó dolgot akar velünk megvetetni, ne dőljünk be, mondván „Törökországban olcsó az arany”, ez a mai már nem az a 90-es évekbeli „arany, bőrdzseki” rendszer. Törökországban vásárolni inkább a választék, és a magas minőségű karátok, szép dizájnok miatt érdemes.

Jelenleg a mai napon (07.12) az arany ára a következő: 1 gr, 24 karátos arany – 497 TL, 49,7 euró, 57,5 dollár. 1 gr, 22 karátos aranya – 449,96 TL, 44,9 euró, 52 dollár. 1 gr, 14 karátos arany – 273 TL, 27,3 euró, 31 dollár. Ezenfelül ún. „iscilik” (ejtsd „iscsilik”), amit felszámolnak rá, ez lényegében a kidolgozást jelenti, a munkát, ami az adott ékszerrel volt. Ebben nincs fix rendszer, ebből lehet alkudni, de ha később az adott ékszert el akarnánk adni, vagy pedig befektetési célból vásárolnánk, akkor jobb, ha minél kevesebb „iscilik” van egy adott ékszeren.

A legnépszerűbb karát általában a 22 karát, kevesebb karátokkal nem igazán foglalkoznak, nem igazán veszik befektetési célból, illetve nem igazán ajándékozzák, nem igazán preferálják, szóval ha aranyról folyik a szó, akkor az általában a 22 karátos verzió lesz itt az emberek számára.


7.      És mi van a csapvízzel?

 

A csapvíz ihatósága Törökországban területileg változik, attól függően, hogy mennyire könnyedén tudják ellátni az adott részt. Általában én személy szerint nem javaslom a fogyasztását a turistaövezetkben valamint Isztambulban, illetve nem is fogyasztom. Nagyon könnyedén lehet palackozott vízhez jutni (ami 1-1,5 líra maximum, szóval ne fizessetek érte tízszeres árat euróban például), felesleges ezzel rizikózni a nyaralást szerintem.

 

8.      Autóvezetés, autóbérlés

Saját véleményem szerint az ilyen”klasszikus” all inc. hotel nyaraláshoz teljesen felesleges autót bérelni, de ha valaki inkább kirándulósabb nyaralást tervez, akkor érdemes lehet, egyébiránt nem látom értelmét.

Veszélyes-e itt autót vezetni? Mindenképpen tapasztalt sofőröknek ajánlom, mert teljesen alapvető szabályok betartásával tök jókat lehet itt azonnal balesetezni, szóval mindenképp érdemes olyasvalakinek a volán mögé ülnie, aki higgadtan, kellő rutinnal fel tudja venni a forgalom ritmusát (értsd el tud engedni olyan hülyeségeket mint a jobbkéz szabály, elsőbbség adás és társai), és azzal se lehet kizökkenteni, ha éppen hárman ugranak ki elé, miközben forgalommal szemben előz a kisbusz, hogy pont elférjen a robogótól, amin Hüseyin abi ül – és teljes családja harmadik generációig. Egyszerre.

ITT tudtok követni Instagrammon további tartalmakért Törökországgal kapcsolatban! :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok