Házasság honosítása Törökországban

                                                 Házasság honosítása Törökországban

 

Mi ez egyáltalán, és minek?  


A házasságot azoknak kell honosíttatniuk, akik külföldön, jelen eseteben Törökországban kötötték meg azt, mivel enélkül nem lenne magyar házassági anyakönyvi kivonatunk, és ezáltal nem részesülhetnénk a házastársi életkötelék megannyi előnyéből (én is nevetek,na) az unióban, vagy Magyarországon, például vízumigénylésekor vagy huzamosabb uniós tartózkodáskor (persze). De mi kell ehhez, hogy végül teljes lehessen az amúgy is terjedelmes iratkollekciónk?  


Én most kizárólag a Törökországban végezendő ügymenetet írom le. Először honosítást Ankarában vagy Isztambulban végez a magyar nagykövetség, illetve ez utóbbinál a főkonzulátus (jelenleg a koronavírus járvány alatt inkább a nagykövetséget érdemes kérdezni). Mi Ankarában intéztük ezt. Mi kell hozzá? 


Első körben személyes megjelenés (férj és feleség együtt - ez a nagykövetség már csak ilyen romantikus hely), ami imádnivaló, pláne, ha vagy 600 km-re laktok Ankarától. Kirándulásnak kell felfogni, na.  


Személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya - ebből mi személyit vittünk, meg én útlevelet. Lakcímkártya nem kellett, de mivel a nagykövetség listázza, ezért én is inkább kiírtam.  


Születési anyakönyvi kivonatok másolata - ezt a török félnek a lakhely szerinti kaymakalik-tól lehet beszerezni Törökországban. Ingyenes. 


És végül eredeti példányban a török házassági anyakönyvi kivonat (de nem az a bordó kiskönyv, amit állandóan lebegtetünk), hanem egy Formula B névre hallgató evlenme kayit örnegi, amit szintén a kaymakamlik ad ki a két szép szemünkért - értsd ingyen.  


Ezzel együtt a nagykövetség küld egy “hazai adatlapot” emailben, azt ki kell tölteni előre (öt toll legyen, hosszú olvasmány), DE NEM aláírni (!), és szintén berakni egyre duzzadó iratos mappánkba.  


Maga az eljárás díjmentes (végre valami, ugyebár, annyi év dollárban beszedett díjai után), itt tudtok időpontot egyeztetni a nagykövetséggel: consulate.ank@mfa.gov.hu. 


Jó kirándulást - persze, csak, ha nem Ankarában éltek, mint a szerencsés kiválasztottak.  


Kövess ITT instagrammon további érdekességekért és tartalomért!  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen

Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok