Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II. - A törökországi papírok


Hogyan házasodjunk Törökországban? I/II.

Avagy milyen papírok kellenek Törökországból?

Az első rész hatalmas olvasottsága okán (mindenki Törökországban akar házasodni?), amit ITT találtok, (itt azt írtam le részletesen, hogy milyen papírok kellenek a külföldi félnek Magyarországról a törökországi házasságkötéshez), gondoltam leírom, hogy milyen további iratok kellettek még innen Törökországból (ez már mindkét félnek), ahhoz, hogy házasságot köthessünk. Mi kizárólag a felsorolásra kerülő dolgokat szereztük be, és ezekkel nem tapasztaltunk semmi problémát, azonban mint minden papírozós témában Törökországban, előfordulhat, hogy tőletek mást kérnek, mást is kérhetnek vagy máshonnan kérik. Ezt én csak ilyen útmutatónak szánom, hogy elvileg ez is elég lehet, de mindenképp javaslom, hogy mielőtt elkezdenétek a procedúrát, menjetek el a lakhelyetek szerinti evlendirme dairesi-be (ez a házasságkötéssel foglalkozó hivatal), és kérjetek tájékoztatást.

Szóval, miután áthurcibáltuk az összes drága pecsétes iratunkat Törökországba, megkezdődhet az itteni papírok összevadászása. Először, ami mindenképp kellett (ismétlem, ez nálunk, Adanában volt így), az egy hiteles fordítás az útlevélről. Ezt nagyjából bármely közjegyzőnél elvégzik, nálunk 165 líra volt a díja (nagyjából 8 ezer forint). Ezt követően menjetek el egy fotóshoz, és csináltassatok 8-10 friss igazolványképet (ez nagyjából két főre talán 40-50 líra, valahol 2500 forint környéke lesz), mert mindenhova kelleni fognak, legyen bőven.

Ezután a következő pontunk az „Akdeniz anemi testi” (lényegében az Rh összeférhetetlenséget nézik, elég a pár egyik tagjától vért venniük hozzá legtöbbször), amit direkt erre létrehozott központokban tudnak elvégezni (magánteszt nem elfogadható). Ha jól emlékszem, itt 50 lírát fizettünk, azonnal elvégezték a vérvételt, másnap megkaptuk az eredményt, hogy nincs esély nálunk ilyesmire, ezért tőlem nem is kellett vért venniük végül.

Ezt követően a következő papírunk az egy ún. „egészségügyi jelentés” (saglik raporu), ennek fényképesnek kell lennie (erre is kellenek a már említett igazolványképek például), és nagyon figyeljünk oda rá, hogy orvos aláírja a fényképes résznél is. Enélkül nem elfogadható. Ezt a lakhelyünk szerinti háziorvosi rendelőben tudjuk elvégeztetni (magánteszt szintén nem elfogadható), ingyenes, nálunk csak mindkettőnknek egy vérvétel volt. Másnap meg is kaptuk az eredménnyel együtt.

Ha ezek megvannak, akkor a biztonság kedvéért mindketten csináljatok egy fénymásolatot az útleveledről, személyikről, majd pedig minden papírral együtt mehettek jelentkezni a lakhelyetek szerinti evlendirme dairesi-be,

Itt túl sok minden már nem fog történni, néhány papír aláírásán és kitöltésén kívül, illetve, ha a külföldi fél nem beszél törökül, akkor itt jelezhetik, hogy kötelező a tolmács (hivatalosan az, de én láttam már olyat, ahol egyik fél se beszélt törökül, de mégse kértek tolmácsot, és mégis sikerült házasságot kötniük), illetve ha beszél törökül, akkor alá kell írnia egy erről szóló nyilatkozatot. Ekkor lehet időpontot is kérni, illetve itt kell befizetni a házasságkötés díját is, ami városonként, kerületenként eltérő (valahol 250-500 líra között szokott lenni, attól függően, hogy külső helyszínen történik például vagy ott a teremben). Itt jelezném, hogy itt nincs olyan rendszer mint Magyarországon, hogy „jó, akkor 19.30-ra kaptak időpontot”. Hanem helyette az van, hogy az adott hivatalban dolgozó 2-3 anyakönyvvezető az adott estéken mondjuk 7-kor elindul,és sorban végigmegy a külső helyszínes esküvőkön. Igen, ez azt jelenti, hogyha este 21.30-kor ér az esküvődre, akkor az akkor lesz megkötve. Ha nálatok más a rendszer, akkor örüljetek neki nagyon, nálunk sajnos mindenütt ez van. Borzasztó felesleges stressz szerintem egy amúgy is stresszes napon...

Szóval, összegzésképpen a törökországi ügyintézésre anyagilag még nagyjából szánjatok 7-800 lírát (nagyjából 35-40 ezer forint), és akkor biztos, hogy minden kész lesz, meglesz. Sok sikert a házasulóknak!

Kövessetek Instagrammon ITT még több érdekességért és tartalomért! :)



Megjegyzések

  1. Érdekes az összeférhetetlenségi vérvizsgálat, mi a jelentősége házasságkötéskor? Nálunk elég ezt szülésnél megnézni az anyánál és gyereknél.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért verik át a török férfiak a külföldi nőket?

Török Nyelvtan Egyszerűen 1. - A széles jelen