Öt dolog, amit a legjobban szeretek Törökországban!
Öt dolog, amit a legjobban szeretek Törökországban!
Szóval, volt már a blogon, itt jó néhány ilyen
felsorolás (például EZ, ahol a
negatívumokról írtam bővebben), úgyhogy ma jöjjön még egy, ahol egy csokorba
szedtem azokat a dolgokat, amiket a legjobban szeretek Törökországban! Kezdjünk is bele...
Az első: minden
megoldható.
Bár, már-már kényszeresen rendszerezett,
gyakorlatias lelkem még mindig jobban szereti (itt csak szeretné) a világos,
átlátható és állandó jelleggel alkalmazott szabályrendszereket (ami itt a
teljes fikció kategóriába esik), meg kell hagyni, hogy van annak előnye (miután
kihordtad lábon a harmadik idegösszeomlásodat, mert megint nem jó a papírod),
hogy itt tényleg minden megoldódik. Néha magától, néha fű alatt, néha a szabály
teljes ignorálásával, de általában előbb vagy utóbb (tartózkodási engedélyek
esetében inkább utóbb – pláne Isztambulban) mindenre találnak valami megoldást.
Amelynek a problémája egyébként az esetek többségében nem is lett volna jelen,
ha mindenki követi az előírásokat, de legalább valahogyan a végére vagy így, vagy
úgy rendbe jönnek a dolgok. Idővel (és három idegösszeomlással később) pedig mi
is megszokjuk ezt a mentalitást, hiszen úgy még nem volt soha, hogy valahogy ne
lett volna...
A második: az
ételek.
Még a mai napig is élénken él a fejemben az első
igazi, török vacsorám emléke. Nem is konkrétan az ételek, hanem az a mai fejjel
már vicces érzés, amikor úgy éreztem, hogy kész, végem, kidurranok ennyi
kajától, és akkor megjelent mellettem a pincér azzal a kérdéssel, hogy és akkor
mit fogok választani vacsorára? És egyszerűen nem értettem. Nem ez volt a
vacsora? Ez a mindennel is megrakott asztal a huszontucat apró tálakban lévő
mindenféle földi jó? Tényleg? Van még más is? Abban a pillanatban valóban komoly
zavarodottságot éltem meg, ami mind a mai napig élénken él az emlékeimben.
Egy ízletes reggeli Mersinben |
És aztán Adanában ez csak „rosszabb” lett, mert itt
aztán tényleg különösen híresek vagyunk arról, hogy mindent is eléd rakunk,
hogy ezek után még jöjjön egy kebab is, mondván „még nem is ettél semmit” (majd
pedig a gyümölcstál és a desszert – minimum ötféle). És utána kávé, hiszen kell valami alap a következő nyolc teának.
A harmadik: az
időjárás.
Mondjuk ez szerintem inkább egy részleges pont,
hiszen az Európához legközelebb eső részeken, illetve jó pár más országrészen
is nagyjából a Magyarországon megszokott időjárási renddel találkozik az ember,
vagy akár még lehetnek sokkal keményebb telek is. Viszont az ország déli része,
különösen Adana és környéke, ahol mi is lakunk, számomra hihetetlenül kellemes
klímával rendelkezik (mivel vagyok olyan perverz, hogy még a júliusi 47-48
fokot is szeretem). Áprilistól novemberig magyar szemmel gyönyörű nyár van,
ősszel is kényelmes a tengerben fürdeni, és utána is december-januárban is
kellemes, gyakran napfényes 15-20 fok körüli az időjárás a néhány felhősebb,
csapadékosabb naptól eltekintve. De ezek teljes kisebbségben vannak.
Bár, a magyar „mínuszos” telekhez szokott szemmel
nézve elég komikus, amikor azon szörnyülködnek nekem emberek, hogy miért nincs
rajtam téli kabát, hiszen tél van... Sajnos valamiért a ragyogó napsütéses húsz
fok nem képes beindítani a tél érzékelő receptoraimat (az itteniekét beindítja,
ahogy húsz fok alá süllyed a hőmérséklet, rögtön elkezdődött a tél, és ideje
fűteni, meg előszedni a vastag takarót, különben mind meghalunk a fagyhaláltól, ami éjszaka érkezik – tartja a népi
bölcsesség).
A negyedik: az
utazások.
Imádom, hogy Törökország hatalmas, és rendkívül
gazdag látnivalókban. És nem csak egyfajta látnivalókban, hanem mindenféle
csodálatos dologban. És egyik sem elérhetetlen szinte sehonnan. Elmehetsz
Isztambulba, Európa és Ázsia fantasztikus keverékébe, egy igazi metropoliszba,
délen pihenhetsz igazi luxusban, de ha gondolod, akkor szinte bárhol
belefuthatsz egy ókori romvárosba. Vagy ha erre nem vágysz, akkor ott a „Karadeniz”
gyönyörű, zöldellő hegységekkel, vagy Kappadókia, ahol úgy érezheti magát az
ember, mintha nem is a Föld bolygón lenne. Vagy Mardin, a hatezer éves (még
leírni is rengeteg) város, ahol mintha egy igazi keleti történet díszleteibe
csöppenne az ember. Vagy Antakya, vagy Kayseri.... mind, mind gyönyörű és
rendkívül érdekes helyek. És mindez egy országban.
Ez itt éppen Tarsus |
És az ötödik,
egyben utolsó pontunk: a sokszínűség.
Imádom, hogy mennyire sokszínű kulturálisan, „regionálisan”
az ország. Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy a törökök azok ilyenek,
olyanok, amolyanok, miközben még országon belül is akkora kulturális szakadékok,
különbségek lehetnek emberek között, csak azért, mert mondjuk az egyikük
Mersinből, a másikuk meg Kayseriből származik, hiába mindkét fikcionális illető
török. És ugyanez vonatkozik lényegében az összes nagyobb területre. Mindenhol
mindenkinek megvannak a saját ételei, a saját kebabja, a saját táncai, a saját
hagyományai, saját vallása, amelyek között nagyon markáns eltérések lehetnek.
Minden kép saját. ITT követhettek Instagrammon még több tartalomért :).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése